نصرالله سروری، هنرمند پیشکسوت افغانستان نصرالله سروری ( زاده ۱۳۲۱ هجری شمسی در شهر باستانی هرات) افغانستان او در نه سالگی به هنر نقاشی روی آورد تشویق های نخستین اطرافیان و اِستعداد ذاتی او را شیفته هنر نقاشی ساخت . وی در ایام جوانی تحت نظر هنرمندان برجسته نقاش افغانستان نظیر، خیر محمد خان یاری، […]
نصرالله سروری، هنرمند پیشکسوت افغانستان
نصرالله سروری ( زاده ۱۳۲۱ هجری شمسی در شهر باستانی هرات) افغانستان او در نه سالگی به هنر نقاشی روی آورد تشویق های نخستین اطرافیان و اِستعداد ذاتی او را شیفته هنر نقاشی ساخت .
وی در ایام جوانی تحت نظر هنرمندان برجسته نقاش افغانستان نظیر، خیر محمد خان یاری، کریم شاه خان، هنرجو، بهزاد سلجوقی و احمد کهزاد اصول هنر نقاشی را آموخت و سال های متمادی به مطالعه تاریخ هنر پرداخت .
نصرالله سروری پس از تحصیل در رشته مخابرات از (حربی پوهنتون) کابل فارغ التحصیل شُد و در ارتش افغانستان خدمت کرد و در کنار آن از خلاقیت و ابتکار در منظومه هنر های زیبا، دست نکشید . نصرالله سروری در هنگام وفات ۷۵ سال داشت .زندگی هنرینصرالله سروری یکی از تاثیرگذارترین هنرمند نقاش پیشکسوت افغانستان در سبک رئالیسم و ناتورالیسم فلسفی ایده آلیسم محسوب میشود شهرت وی نگارگر محبوب و هنرمند پیشتاز مردمی افغانستان می باشد .نصرالله سروری شیفته نقاشی از مردم طبقه کارگران رنجبر به اصل«هنر برای مردم» و «هنر آیینه اجتماع» باور داشت .اشتراک وی در یکی از جشنواره های هنری هندوستان که در سال ۱۳۴۱ از خلق یک اثر به نام ویسوا میترا، (رمان عشق) که الهام گرفته از داستان یک بیوه زن هندی ساکن ترینگر دهلی جایزه معتبر گریت آرتیست را به دست آورد .نگاره های دیواری شهر هرات پس از خروج نیروهای ارتش شوروی از افغانستان توسط نصرالله سروری به تصویر کشیده شد .
موضوع این نگاره های دیواری اکثراً تصاویری از مناظر طبیعی و وضعیت مقاومت گران افغان در میدان های جنگ اختصاص یافته است .
نصرالله سروری که هنگام خدمت در ارتش افغانستان در زمان حکومت دکتر نجیب الله توسط نیروهای مجاهدین مورد ضرب شت قرار گرفت یگانه علت بواسطه اینکه چرا نصرالله سروری کارمند دولت میباشد و خدمت میکند. تا اینکه این استاد به ایران مهاجرت کرد.
مجدد در زمان طالبان نصرالله سروری به علت خلق آثار که به تصویر میکشید از سوی طالبان مورد بازداشت قرار گرفت و بخش تابلو های نقاشی های پرتره این هنرمند را طالبان به آتش کشاندن و تمامی مدارک های هنری و القاب ها تقدیر نامه های هنری این استاد را آتش زدند. و از وی تعهد گرفتند که دیگر به خلق نقاشی تصویر انسان نپردازد.
وی مجدد به ایران مهاجرت کرد توسط برادر زاده اش فریداالله ادیب آیین مورد حمایت قرار گرفت این هنرمند سالیان به خلق آثار نقاشی پرداخت و بخش های دیگری از آثارش برای حفظ شدن از تخریب طالبان توسط برادرزاده اش خریداری شد آثاری که در زمان مهاجرت وی به تصویر کشیده شد به علت تشویق شدن در زمینه هنر و بهره از فضای مثبت از بهترین و نفیس ترین آثار وی میباشد.
نصرالله سروری نخستین تقدیر نامه از طرف مقامات دولتی را اخذ نمود و طی نه دوره از حکومت های حاکم بر سرزمین افغانستان به دریافت جوایز، القاب، و مدال های مهم هُنری و تقدیرنامه ها نائل گردید، که می توان از عنوان های زیر نام برد :· اخذ جوایز گریت آرتیست در خلق اثر هنری بنام (ویسوامیترا یا رمان عشق) در هنر نقاشی در سال ۱۳۴۱ از هندوستان.· حائز لقب کمال الدین بهزاد/ در سبک رئالیسم از طرف وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان .· حائز لقب هنرمند پیشتاز مردمی از طرف مقامات فرهنگی افغانستان .· حائز لقب نگارگر محبوب افغانستان معتبر ترین جوایز و افتخارات از طرف وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان .· اخذ (چهارده) جایزه مقام اول در مسابقات نقاشی متمادی در سطح کشور از طرف وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان .· اخذ تندیس از طرف شورای هنری وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان· اخذ جوایز ، مقام ها و مدال های معتبر دیگری نیز در طول بیش از نیم قرن کار هنری، به وی اهدا شده .· اخذ مجوز در نمایشگاه دائمی ((موزه خصوصی)) آثار نصرالله سروری از سوی وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و ادارهکل موزه ها ایران·
· نشر در کتاب موزه داران و مجموعه داران خراسان رضوی صفحه ۲۰۱ از آثار و زندگی نامه این هنرمند نوشته شده است .· نشر کتاب رنگ و رنج هنر آوران هَری نویسنده محمد رفیع اصیل یوسفی در ص ۴۵۸ زندگی نامه این هنرمند نشر شده است· نشر روزنامه همشهری خراسان رضوی مورخه یکشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۸صفحه یک و دو· نشر خبرگزاری های میراث، آریا، فارس، پانا، آریا نیوز، ده ها پایگاه خبری و روزنامه· نشر خبرگزاری های فارس افغانستان، طلوع نیوز، پژواک، شفقنا، آوا صدای افغان،
فرهنگ پرس، پاسبان· نشر مجله دوربین مربوط موزه اداره کل موزه ولایت هرات· در باره نصرالله سروری رسانه های دویچه وله و رسانه های ایران و افغانستان در باره مجموعه آثار ارزشمند نصرالله سروری منتشر کرده اند .
پس از خروج نیرو های ارتش شوروی از افغانستان و سقوط دولت طالبان نصرالله سروری توانست برای عملی شدن ساخت و بنا نمودن موزه ای در باره جنگ های سه دهه مردم افغانستان با نیرو های ارتش شوروی در زمان حضور در افغانستان که به وقوع پیوسته بود مقامات حکومت دولت وقت را متقاعد نماید .
سروری از طرف مقامات دولتی به اروپا و روسیه سفر کرد از بازدید موزه ها و پانوراما اِلهام گرفت و از پیشنهاد وی در شکل طراحی موزه استقبال شد .
سپس ساخت بنا موزه اجراء شد و نصرالله سروری چندین سال به خلق آثار دیواری به روی دیواره های داخل این موزه پرداخت .
موضوعات این آثار که نشان دهنده مقاومت مردم افغانستان در برابر ارتش شوروی است،
به تصویر کشید . سروری شیفته نقاشی از مناظر طبیعی، سربازان اُردو، تجهیزات نظامی و زندگی مردم بود .
سروری در راستای رُشد فرهنگ وکُلتور اَصیل کشورش با نمایش گُذاشتن تابلو های متعدد خویش در نقاط مختلف کشور توانست پیام آور خوبی برای مردم باشد وی با نگارستان ملی افغانستان در ایام کارکرد های هنری خویش با این اداره همکاری های بی دریغ و همه جانبه نموده است
و تابلو های نفیس نصرالله سروری به نام “دهکده” سبک فولکلوریک گوشه از زندگی مردم شمالی و دیگری “دوشینه” در نگارستان ملی افغانستان واقع در شهر کابُل بطور دائم به نمایش گذاشته شده .
نصرالله سروری شاگردان زیادی در عرصه هنر نقاشی تربیت و به جامعه هنری افغانستان تقدیم نموده است .
مجموعه بالغ بر یکصدو بیست و پنج اثر نقاشی رنگ و روغن به شمول آثار مهم برجسته نیز که در یک مجموعه خصوصی موضوعات فرهنگی تاریخی، بنا های باستانی، مناظر طبیعی، زندگی طبقاتی، روستائیان, عشایر، رنجبران زحمتکش، فقر, ادیبان, فلسفی، اجتماعی، سیاسی,مافیا، جنگ، خشونت، چپاول، آزادی خواهی، مبارزه با بی عدالتی و حقایق زندگی با اهمیت شناساندن تمدن فرهنگ وکلتور آداب محلی مردم افغانستان را در تمامی زوایای در گذر گسترده تاریخ معاصر با موضوعات جغرافیا را به تصویر کشیده شده است.
راه لاجورد مجموعه آثار تابلو های نقاشی نصرالله سروری هنرمند نقاش افغانستانی به نام راه لاجورد گنجنیه هنری پیام آور موضوعات آثار تابلو ها بیشتر مناظر طبیعی و زندگی روزمره مردم روستایی افغانستان و فولکلور (فرهنگی، ادبی، تاریخی، اجتماعی، سیاسی، فلسفی) زندگی طبقاتی، روستائیان، عشایر، رنجبران زحمتکش، فقر، ادیبان، بنا های باستانی، مناظر طبیعی، مافیا، جنگ، خشونت، آزادی خواهی، مبارزه با بی عدالتی و حقایق زندگی را در تمامی زوایای افغانستان در گذر تاریخ معاصر به تصویر کشیده است.
از سوی اداره کل موزههای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایران ثبت
شده است.
فریدالله ادیب آیین در این چهار دهه توانسته است مجموعه ای بزرگ بالغ بر ۱۲۵ شی تابلو نقاشی آثار نصرالله سروری هنرمند برجسته افغانستان را جمع آوری و نگهداری می نماید و به عنوان حفظ حمایت از فرهنگ کشور اش افغانستان است.
و در مورخ ۲۸ خردادماه ۱۳۹۸ مجموعه ۱۲۵ اثر نقاشی ارزشمند نصرالله سروری هنرمند برجسته افغانستان به شماره (۹۸۲۵۰۰/۸۸۰۶) از سوی وزارات میراث فرهنگی، صنایع دستی
و گردشگری ایران تحت عنوان «راه لاجورد» به مالکیت فریدالله ادیب آیین که از هنرمندان افغانستان میباشد ثبت شده است.و با اخذ پروانه فعالیت مجموعهداری آثار ارزشمند نقاشی تحت عنوان «راه لاجورد» این مجموعه می تواند به صورت رسمی نسبت به برگزاری نمایشگاه یا ایجاد موزه خصوصی فعالیت کند.این مجموعه به لحاظ حراست از مواریث فرهنگی و تاریخی در مورخ ۱۸/۲/۱۳۹۸ وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادارهکل موزه های خراسان رضوی از سوی شورای جهانی موزه ها (ایکوم) با اخذ لوح تقدیر را دریافت نموده است .در نشر کتاب موزه دارن و مجموعه داران خراسان رضوی صفحه ۲۰۱ از این مجموعه یاد گردیده است .