بررسی علل وقوع نزاع و درگیری و راه های پیشگیری از آن

پدیده نزاع و درگیری در جامعه، از آن آسیب‌هایی است که با ایجاد اختلال در روابط اجتماعی، فضایی آکنده از دشمنی را در افراد به وجود می آورد.

گزارش شهریارنگار، پدیده نزاع و درگیری در جامعه، از آن دسته آسیب‌هایی است که با ایجاد اختلال در روابط اجتماعی، فضایی آکنده از بغض، کینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد که این امر با زمینه سازی برای ایجاد نزاع و تنش های بعدی، جامعه را از نظر مادی و معنوی متضرر می‌سازد.
نزاع و درگیری، نوعی بی نظمی در روابط اجتماعی میان افراد و گروه ها می‌باشد که یکی از مهم ترین مسائل محسوب می‌شود. این مسأله پیامدهای اجتماعی گوناگونی را در برداشته که از مهم ترین آنها می‌توان به کاهش ابعاد گوناگون امنیت در جامعه اشاره کرد. نزاع و درگیری در سطح جامعه یکی از نمونه‌های نقض نظم و انضباط اجتماعی و به عنوان یک ناهنجاری در سطح جامعه امروز وجود دارد که گاها با آن مواجه هستیم. بدون شک افزایش جرایم و ناهنجاری‌ها یکی از نتایج رشد سریع شهرهاست. مکان و زمان و انسان سه عنصر اصلی در شکل‌گیری پدیده مجرمانه محسوب می گردد. لذا، توزیع نابرابر انواع جرایم و بزهکاران، ناشی از تفاوت در ساختار مکانی، زمانی و رفتاری، می‌باشد.
این پدیده در غرب استان تهران که دارای بافت جمعیتی چند قومیتی است و غالب افراد ساکن در این منطقه، مهاجر می‌باشند به عنوان پدیده مسئله ساز مطرح شده است. پدیده نزاع‌های فردی که در این منطقه از کشور به شدت متاثر از ارزش‌های سنتی و طایفه‌ای می‌باشند، بیشتر مشهود است.
عوامل متعددی در گرایش افراد به نزاع دخالت دارند، چرا که در شکل گیری آن هم مسائل و مشکلات روحی، روانی، عاطفی موثرند و هم مسائل اجتماعی و فرهنگی نقش دارند. تشخیص دقیق این که کدام عامل تأثیرگذارتر است چندان ساده نیست پس نزاع یک پدیده چند بعدی است.
یکی از روش های یادگیری، مشاهده است که از این طریق، مشاهده کنندگان رسما پرخاشگری و نحوه آن را می آموزند. افراد از خانواده، دوستان و همسالان خود، همسایگان، رسانه ها و …رفتارهای خود را شکل می‌دهند. بنابراین، پرخاشگری خود زاییده تجربه عینی نزاع و درگیری، مشاهده و یادگیری است که برآیند آن نیز می‌تواند در گرایش افراد به رفتارهای ناهنجار (گرایش به نزاع و درگیری) متجلی گردد. همچنین، با توجه به گرایش بیشتر گروه های سنی جوان و نوجوان به این پدیده نسبت به گروه های سنی دیگر، توسعه نهادهای فرهنگی در سطح استان به ویژه سینما، پارک های علمی- تفریحی، کتابخانه، فرهنگ سرا و افزایش علاقمندی جوانان به شرکت در فعالیت های هنری، ورزشی و … جهت سوق پتانسیل آنها به سوی فعالیت های مفید علمی، فرهنگی، هنری، ورزشی و … ضروری می نماید.
برای کاستن از نزاع و درگیری های فردی بهترین سازوکار، فرهنگ‌سازی است. کنترل کردن خشم کار بسیار سختی است. وقتی کسی در خیابان جلو راهتان را می‌گیرد، خون جلو چشمانتان را می‌گیرد؟ وقتی فرزندتان حرفتان را گوش نمی‌کند، فشارخونتان حسابی بالا می‌رود؟ عصبانی شدن حالتی کاملاً طبیعی و سالم است – اما خیلی مهم است که به طریقی مثبت با آن برخورد کنید. عصبانیتی که کنترل نشود، می‌تواند هم برای سلامتی‌‌ و هم زندگیتان مضر باشد.
فراموش نکنید که ایرادی ندارد اگر گاهی احساس خشم و عصبانیت کنید ولی باید این احساس خشم را بطور سازنده ای – ونه ویرانگر و مخرب – مدیریت و کنترل کنید. به عبارتی همواره صاحب خشم و احساس خویش باشید و نه اسیردست و پا بسته این خشم و عصبانیت.
تهیه شده توسط اداره برآورد اجتماعی و افکار سنجی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی غرب استان تهران

جهت مشاهده صفحه اینستاگرام ما اینجا کلیک کنید.