دلایل قطعی برق و خاموشی های پی در پی

قطعی برق در روزهای داغ تابستان باعث بروز نارضایتی و ناراحتی مردم شده/ اما دلیل این خاموشی های پی در پی از کجا نشأت می گیرد؟! ایران طبق برنامه ازپیش تعیین شده باید سالانه دو میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در نوسازی برق می پرداخته است. اما نه تنها این برنامه را عملی نکرده بلکه […]

قطعی برق در روزهای داغ تابستان باعث بروز نارضایتی و ناراحتی مردم شده/ اما دلیل این خاموشی های پی در پی از کجا نشأت می گیرد؟!

دلایل قطع مکرر برق

ایران طبق برنامه ازپیش تعیین شده باید سالانه دو میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در نوسازی برق می پرداخته است. اما نه تنها این برنامه را عملی نکرده بلکه از سالانه چهار میلیارد تلفات شبکه برق برخوردار است. این درحالی است که سال گذشته رشد ۴۸۰۰ مگاواتی تولید برق را برنامه ریزی کرده بود، ولی تنها ۳۹ درصد آن عملی شد. همچنین در دو ماه ابتدایی سال جاری نیز کمی بیش از یک درصد از اهداف پیش‌بینی‌شده برای سال ۱۴۰۰ انجام شده است.

اگرچه ایران سالیانه با برخورداری از ۳۰۰ روز آفتابی شرایط کافی برای توسعه تولید برق خورشیدی و بادی را دارد اما تا به حال تنها از یک درصد منابع تجدیدپذیر تولید برق استفاده کرده است.

به گزارش شهریار نگار کشور به طور تقریبی با ۱۱۰۰۰ مگاوات کمبود در تامین برق، تقریبا برابر یک ششم کل ظرفیت نیروگاه های فعال روبروست که به جز افزایش تقاضا در فصل تابستان میتوان علل قطعی برق را به ترتیب زیر دسته بندی کرد:

۱- تلفات بیش از حد به دلیل گرما هوا در نیروگاه ها، زیرا افزون بر کاهش مقدار خالص انرژی الکتریکی، بخش زیادی از برق تولید شده مجدداًبرای خنک سازی دستگاه ها مصرف می شود.

۲- کاهش بارندگی و کم شدن ذخایر سدها برای تولید برق

۳- تحریم ها و عدم تعمیر و رسیدگی به دستگاه ها

۴- نبود الگوی مناسب برای مصرف و اتلاف بیهوده برق در ادارات و مصارف خانگی

۵- متکی شدن به تولید انرژی الکتریکی از آب و الویت قراردادن ساخت سد و نیروگاه های پرهزینه آبی

۶- بلاتکلیفی شرکت های توزیع برق بین بخش دولتی و خصوصی، همچنین روند پرانتقاد واگذاری نیروگاه‌های دولتی به شرکت‌های خصوصی به جای کاهش هزینه تنها باعث کم شدن اقتدار وزارت نیرو شده که این امر خود سبب از بین رفتن انگیزه برای توسعه شبکه توزیع و ایجاد بازار خرده‌فروشی و تقویت بورس برق می باشد.

۷- به گزارش شهریار نگار به نقل از آمار آژانس جهانی انرژی در سال ۲۰۱۹، ایران ۵۳ میلیارد دلار در بخش مصرف برق یارانه پرداخته که بیشترین مقدار در بین همه کشور‌های دنیاست. این حجم عظیمی از یارانه، وابستگی صنایع و کشاورزی و خدمات به برق را افزایش و در پی آن به دلیل واقعی نبودن قیمت ها شانس سرمایه گذاری و توسعه در برق کاهش پیدا کرده زیرا دولت عملاً با چنین حجمی از یارانه دیگر پولی برای سرمایه گذاری ندارد.