ناقوس مرگ سوخت‌های فسیلی در کدام کشورها به صدا درآمده است؟

سال‌هاست که درباره پایان یافتن سوخت‌های فسیلی در دنیا صحبت می‌شود. علاوه‌براین، گازهای گلخانه‌ای حاصل از سوختن سوخت‌های فسیلی منجر به مشکلات محیط زیستی فراوانی می‌شود.

به گزارش شهریارنگار، سال‌هاست که درباره پایان یافتن سوخت‌های فسیلی در دنیا صحبت می‌شود. علاوه‌براین، گازهای گلخانه‌ای حاصل از سوختن سوخت‌های فسیلی منجر به مشکلات محیط زیستی فراوانی می‌شود. بنابراین جهان برای نجات از خطرات بحران اقلیمی و گرمایش زمین باید به استخراج سوخت‌های فسیلی پایان دهد و منایع تجدیدپذیر را جایگزین کند.

آن طور که یورونیوز گزارش داده، در پی انتشار یکی از جامع‌­ترین گزارش‌­های تغییرات اقلیمی (IPPC)، کارشناسان خواستار پایان دادن به مصرف سوخت­‌های فسیلی هستند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرده است که گزارش IPPC کد قرمز برای بشریت است. پنج سال گذشته از گرم‌­ترین سال­‌های ثبت‌­شده از سال ۱۸۵۰ بوده و بدون تعهدات اقلیمی از سوی تمامی دولت‌­ها، نمی‌­توان روند رو به رشد گرمایش جهانی را محدود کرد. برای متوقف کردن یا حتی معکوس کردن این روند، دانشمندان ادعا می‌­کنند که باید انتشارات جهانی گازهای گلخانه‌­ای را تا سال ۲۰۳۰ به نصف کاهش دهیم و تا سال ۲۰۵۰ به انتشار خالص صفر برسیم.

گوترش گفت: این گزارش باید ناقوس مرگ زغال‌سنگ و سوخت‌های فسیلی را قبل از آن­‌که سیاره ما را به نابودی بکشانند، به صدا درآورد. کشورها هم­چنین باید به اکتشاف و تولید سوخت­‌های فسیلی جدید پایان دهند و یارانه سوخت­‌های فسیلی را به انرژی‌­های تجدیدپذیر اختصاص دهند.

فرانسه

در سال ۲۰۱۷، پارلمان فرانسه تولید نفت و گاز در تمام مناطق این کشور را تا سال ۲۰۴۰ ممنوع کرد. در این کشور هیچ مجوز جدیدی برای استخراج سوخت‌های فسیلی صادر نمی‌شود و هیچ مجوز موجودی نمی‌تواند پس از مهلت مقرر تمدید شود. البته این ممنوعیت تا حد زیادی نمادین است زیرا این کشور سالانه معادل ۸۱۵ هزار تن نفت استخراج می‌­کند. قانون­‌گذاران امیدوارند که این امر کاتالیزوری برای سایر تولیدکنندگان بزرگ­ سوخت فسیلی باشد تا از این روش پیروی کنند.

گرینلند

ده سال پیش، گرینلند به کانون اکتشاف و حفاری نفت تبدیل شد. طبق گزارش سال ۲۰۰۷ سازمان زمین‌­شناسی ایالات متحده، بیش از ۳۱ میلیارد بشکه نفت در زیر شمال شرق این کشور وجود دارد. در اوایل سال جاری، دولت سوسیالیست منتخب گرینلند، توجه به مسائل اقلیمی را در مرکز سیاست­‌های خود قرار داد. دولت این کشور در یکی از اولین اقدامات خود، تمام اکتشافات نفتی جدید را در ماه ژانویه ممنوع کرد و به یک جاه­‌طلبی ۵۰ ساله برای تبدیل شدن به یک تولیدکننده نفت پایان داد.

در بیانیه‌­ای آمده است: زمین گرینلند هم از نظر منابع نفتی و هم از نظر مواد معدنی غنی است و سابقه فعالیت‌­های اکتشافی و بهره‌­برداری در این کشور به سال­‌ها قبل برمی­‌گردد، اما هزینه­‌های استخراج چه از نظر اقتصادی و چه از نظر محیط­­‌زیستی بسیار بالاست. این گام به خاطر طبیعت، شیلات، صنعت گردشگری گرینلند و تمرکز بر کسب و کارهای پایدار برداشته شده است.

دانمارک

در سال ۲۰۲۰، دانمارک با ممنوعیت اکتشاف جدید و پایان دادن به تولید نفت و گاز در دریای شمال تا سال ۲۰۵۰ موافقت کرد. این بخشی از تلاش‌های این کشور برای رسیدن به انتشار خالص صفر در دهه‌های آینده می­‌باشد. این کشور هم­چنین دومین کشور در اروپاست که پس از فرانسه تاریخی را برای توقف کامل استخراج نفت و گاز تعیین کرده‌­است. دانمارک یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قاره اروپاست که سالانه بیش از ۷ هزار تن نفت استخراج می‌­کند. وزیر آب‌­و­هوای دانمارک، دن یورگنسن، در بیانیه‌ای اعلام کرد: ما اکنون به دوران استفاده از سوخت‌­های فسیلی پایان می‌دهیم و برای رسیدن به انتشار خالص صفر در سال ۲۰۵۰ تلاش می‌­کنیم.

بلیز

بلیز برای محافظت از صخره‌­های مرجانی خود، در سال ۲۰۱۸ قانونی را برای پایان دادن به اکتشاف و استخراج نفت در تمام آب‌­های کشور تصویب کرد. بلیز پس از استرالیا بزرگترین صخره مرجانی را در جهان دارد و حدود ۱۴۰۰ گونه مختلف دریایی را در خود جای داده است. این اکوسیستم محل زندگی لاک­پشت‌­های پوزه عقابی، دلفین‌ها، عقاب خالدار و شش گونه کوسه می‌­باشد.

نشت نفت در این اکوسیستم یا در آب‌­های اطراف عواقب فاجعه باری برای این زیستگاه حیاتی- و صنعت گردشگری این کشور که نیمی از جمعیت آن را پشتیبانی می­‌کند – خواهد داشت. اگرچه این کشور تنها حدود ۳ هزار بشکه نفت در روز تولید می‌کرد، اما این یک پیروزی برای حیات­‌دریایی متنوع این آب‌­ها و گروه‌های زیست‌محیطی که از سال ۲۰۰۶ با دولت برای ممنوعیت لابی‌گری می‌کردند، به شمار می­رفت.

اسپانیا

اسپانیا در ماه مه ۲۰۲۱ قانونی را تصویب کرد که به تولید سوخت­‌های فسیلی در تمام مناطق خود تا سال ۲۰۴۲ پایان می‌­دهد. این کشور در زمینه تلاش برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌­ای از دیگر کشورهای اروپایی عقب‌­تر است و فعالان محیط­زیست امیدوارند قانون جدید یک گام رو به جلو برای این کشور باشد.

پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، پس از تصویب این قانون در ماه می، در توییتی نوشت: از امروز، اسپانیا یک قانون حفاظت محیط­‌زیستی دارد که براساس آن آینده‌­ای سبز، پایدار، عادلانه و مرفه برای همه می‌­سازد.

ایرلند

در اوایل سال ۲۰۲۱، ایرلند قانونی را برای ممنوعیت صدور مجوزهای اکتشاف جدید نفت و گاز تصویب کرد. وزیر محیط زیست و اقلیم ایرلند، ایمون رایان، در بیانیه‌­ای گفت: تصمیمی که امروز برای ممنوعیت اکتشاف و استخراج نفت جدید گرفته شد، پیام قدرتمندی را در داخل ایرلند و در سطح بین‌المللی ارسال می‌کند که ایرلند از سوخت‌های فسیلی به سمت آینده‌ای تجدیدپذیر حرکت می­‌کند. ما با نگه داشتن سوخت‌های فسیلی در زمین، و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، خود را در مسیری قرار می‌دهیم که تا سال ۲۰۵۰ به انتشار خالص صفر برسیم.

جهت مشاهده صفحه اینستاگرام ما اینجا کلیک کنید.